5 Adımda Bilgisayar Kasma Sorunu Çözümü

5 Adımda Bilgisayar Kasma Sorunu Çözümü

Bilgisayarlarımız gün içinde çok sık kullanma gereği duyduğumuz elektronik araçlardan biridir. Zamanla bilgisayarlar yıpranır ve bakıma ihtiyaç duyar. Bakalım bilgisayar kasma sorunu hangi yöntemlerle en aza indirilebilir.

Bilgisayar Kasma Sorunu Çözümü

Adım 1:

Bilgisayar performansını arttırmak için ilk olarak yapmamız gereken herhangi bir programla işlem yapmaktayken arkada çalışan gereksiz uygulamaları kapatmak olur. Arka planda sizden habersiz çalışan uygulamalar güç tüketir ve bilgisayarın beklenmedik bir şekilde hata vermesine veya sık sık donma kasma gibi sorunların meydana gelmesine neden olur. Arka planda çalışan uygulamaları görmek için sırasıyla, “Ctrl + Shift + Delete” tuş kombinasyonlarını uygulayabilirsiniz. Karşınıza “Görev Yöneticisi” açılacaktır. Burada çalışmasını istemediğiniz uygulamalara sağ tıklayıp “Görevi Sonlandır” seçeneğine tıkladığımızda artık o uygulama tekrar açmadığınız takdirde arka planda çalışmayacaktır. Bilgisayarın çalışması için gerekli Windows uygulamaları bu seçeneğe dahil değildir ve görevi sonlandırma seçeneği Windows uygulamalarında devre dışıdır. Arka planda çalışan uygulamaları kapattığımız takdirde bilgisayar kasma sorunu azalacaktır.

Adım 2:

Eğer bilgisayarınız arka planda çalışan gereksiz uygulama olmadığı takdirde hala kasmaya devam ediyorsa, istemeden virüs bulaştırmış olabilirsiniz. Bunun için güvendiğiniz bir virüs programı edinip bilgisayarda tarama yaparak, zararlı dosyaları temizleyebilirsiniz. Ayrıca Windows 10 gibi kendi tarama aracı olan bir işletim sistemi kullanıyorsanız, program indirme gereği duymadan zararlı dosyalardan kurtulabilirsiniz.

Adım 3:

Bilgisayarınızda RAM sınırlama seçeneği aktif durumda olabilir. Pekiyi bu RAM sınırlama nedir? RAM sınırlama bilgisayarınızın RAM’i örneğin; 8 GB ise 4’e sınırlar ve bilgisayar 4 GB üstünde RAM kullanamaz. Bunu devre dışı bırakmak için bilgisayarımızın arama kısmına “Çalıştır” yazıp çıkan “Çalıştır” uygulamasını açıyoruz. Buraya “msconfig” yazalım ve “Enter” tuşuna basalım. Karşımıza çıkan “Sistem Yapılandırması” bölümünde “Önyükleme” yazan seçeneğe gelelim. Ardından “Gelişmiş Seçenekler” ve “Bellek Üst Sınırı” yazan yerdeki tik işareti açıksa kapatalım. Yine aynı yerde bulunan “İşlemci Sayısı” seçeneğini aktif hale getirelim ve “İşlemci Sayısı” eğer “1” ise “2” yapıp kaydedelim. Bilgisayarı yeniden başlatmamız gerekecektir.

Adım 4:

Bilgisayarımızdaki arama kısmına “Çalıştır” yazalım ve “Çalıştır” uygulamasını açalım. Ardından “Çalıştır” uygulamasına “temp” yazıp “Enter” diyelim. Karşınıza çıkan klasörde gereksiz kalıntı çöp dosyalar bulunmaktadır. Bunların hepsini seçip sil diyelim ve ardından “Geri Dönüşüm Kutusu”ndan da silelim. Yine aynı şekilde “Çalıştır” uygulamasına bu kez “%temp%” yazalım ve “Enter” tuşuna basıp bu klasördeki dosyaları da silelim. Bu dosyalar gereksiz dosyalardır ve güvenle silebilirsiniz. “Geri Dönüşüm Kutusu”nu açarak oradan da silmeyi unutmayın.

Adım 5:

“Denetim Masası”na girdikten sonra “Sistem ve Güvenlik” bölümüne, daha sonra “Sistem” yazan yere tıklıyoruz. Karşımıza bilgisayarımızın özellikleri çıkacaktır. Burada sol taraftaki seçeneklerden “Gelişmiş Sistem Ayarları” seçeneğine tıklıyoruz. Ardından “Gelişmiş” yazan seçeneği seçtikten sonra “Performans” adı altındaki “Ayarlar” butonuna tıklayalım. Karşımıza “Performans Seçenekleri” bölümü açılacaktır. Burada “En İyi Performans İçin Ayarla” seçeneğini seçtikten sonra kaydedip kapatıyoruz ve bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.

Bilgisayarımız bu adımlardan sonra daha rahat çalışacaktır. Gözle görülür bir performans artışı elde edildiğini sizde fark edeceksiniz. Eğer hala sorunlar devam ediyorsa format atmanız gerekebilir. Format işleminden sonra hala sorununuz çözülmediyse donanımsal bir sorununuz bulunabilir.

132
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.