Yurt Dışından Telefon Getirmek. Yurt Dışından Telefon Getirmek Mantıklı mı? Yurt Dışından Telefon Getirme için Yeni Yasa Ne Diyor? Yurt Dışından Telefon Getirip Pasaporta İşleme İşlemi Nasıl Yapılır? Hali hazırda teknoloji’nin pahalı olmasına sebep olan döviz kuru’nun üstüne birde devletin istediği vergi miktarları eklenince Türkiye sınırları içerisinde teknolojik ürün almak adeta eziyete dönüşüyor. Durum böyle olunca insan yurt dışından ürün getirtmeyi sorgulamaya başladı.
Bu hangi ürünü hangi ülkeden alacağınıza göre değişir. Sonuçta Akıllı Cep Telefonları için konuşuyoruz ve bu konuda dünya gezegeninde Türkiye Cumhuriyeti dünya’nın en pahalı cep telefonlarını satıyor. Biz Türkiye içerisinden telefon alırken anlık olarak 8 olan dolar kuru dışında telefonun döviz kuru ile çarpılarak elde edilen miktar kadar birde devletimize vergi veriyoruz yani örnek olarak bir Amerikan vatandaşı memleketinde 1000 birim kadar paraya telefon alırken bizde o telefon vergiler + türk lirası’nın değersizleşmesi ile 1000 aşağı 1000 yukarı 14.000 birim para ödüyoruz ama aynı zamanda Amerikalı yeni mezun bir mühendis kendi paraları ile 4000 birim kazanırken bizim ülkemizdeki yeni mezun mühendis bizim paramız ile 4000 birim para kazanıyor.
Durum böyle olunca Amerikalı tek aylık maaşı ile 4 tane telefon alabilirken biz başka hiçbir harcama yapmadan neredeyse 4 aylık maaş ile sadece 1 telefon alabiliyoruz. Buna da alım gücü miktarı deniyor. Ek olarak teknolojik ürünleri genel olarak ne yazık ki biz üretmediğimiz için tamamen döviz kuru ve devletin hazırladığı vergi kanunlarına göre teknolojik ürün alıp daha çok alamıyoruz. Söz konusu yurt dışından getirmek olunca veya gidip bir, iki gün gezip oradan cihaz almak kulağa mantıklı geliyor ama merak etmeyin o telefonu siz Türkiye’ye sokunca sizden sırayla vergiler kesilmeye başlıyor.
Öncelikle yurt dışından gelen telefonlar için öncelikle telefon kaydı yapmamız lazım ve 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren bu ücrete %22.58 oranında zam geldi ki bu para 1838 TL’ye denk geliyor. Açıkçası ben Türkiye de 2014 yılında bu fiyata orta-üst sınıfta akıllı telefon alınabildiğini hatırlayabiliyorum.
Ek olarak korkmanızı istemem ama telefon kaydı dışında telefon ile havaalanında çıktığınız an karşınıza ödemeniz gereken %18 KDV, %25 ÖTV ve %7 TRT bandrol vergisi alınmaktadır. Telefon kaydı dışında sadece bu vergiler yurt dışında telefonu alırken verdiğiniz paranın yarısına denk gelecek.
IMEİ numarası için yapılacak işlemler de düşünülünce yurt dışından telefon almak için tek bir sebep verebilirim sizlere tatil yapmak istiyorsanız gidin oradan alın zaten aynı fiyata gelecek ama ek olarak bir de tatil masrafı üstüne çıkar.
Ülkeye gireli 120 günü geçmiş kişilerin pasaportlarına ne yazık ki telefon kayıt ettiremezsiniz ve bir pasaporta 3 senede sadece 1 adet telefon kaydettirebilirsiniz. Ödeyecek olduğunuz 1838 TL’lik harç bedelini; Vergi daireleri ya da anlaşmalı bankalardan pasaport sahibi adına yatırabilirsiniz. Sonrasında ise IMEI numarası alıp e-devlet üzerinden telefon kayıt işlemini tamamlamanız lazım. IMEI numarası almak için “ *#06# “ numarasını arayınız. E-devlet şifrenizi PTT aracılığı ile alabilirsiniz.