T.C. Kimlik No ile Hes Kodu Alma işlemlerinin nasıl yapıldığını anlatıyoruz. 2021 yılında sms gibi kısa yöntemler sayesinde hızlı bir şekilde hes kodunuzu alabileceksiniz. Konuyla ilgili merak edilenleri cevapladığımız gibi yine işinize yarayabilecek önemli bilgileri de buradan paylaşıyoruz. 2021 yılı boyunca içeriği güncel tutmaya özen göstereceğiz. Bu sayede TC ile Hes Kodu Almak isteyenler her daim bu içeriği ziyaret ederek nasıl yapıldığını öğrenebilecekler.
T.C. ile Hes Kodu Alma konusu en merak edilen istekler arasında yer almaktadır. Korona virüsü kapsamında Türkiye Cumhuriyeti durumla mücadele etmek için hes kodu sistemine geçti. Bu sistemde her vatandaş korona riskini azaltacak ve kontrol altına alınmasını sağlayacak. Otobüse binerken, kafeye otururken veya bir AVM’ye girerken her yerde giriş öncesi Hes Kodu sorgulaması yapılmaktadır.
Aşadağıdaki adımları uygulayarak TC Kimlik Numaranız ile telefonunuz üzerinden SMS yoluyla nasıl Hes Kodu alma işlemini gerçekleştirebileceğinizi anlattık. Verilen örneklerden de yola çıkarak daha kolay bir şekilde anlayabilir ve uygulayabilirsiniz.
HES (BOŞLUK) T.C. Kimlik No (BOŞLUK) Kimlik Seri No Son 4 Rakam (BOŞLUK) Kodun geçerlilik süresi yazılarak 2023‘e SMS atmanız gerekmektedir.
Örnek T.C. Kimlik No: 12345678912
Örnek Kimlik Seri No: 1234567
Örnek İstek: 15 Gün boyunca buradan alacağım hes kodunu kullanmak istiyorum.
2023’e SMS olarak aşağıdaki yazılmalıdır.
HES 12345678912 4567 15
Yukarıda verilen örnekleri anlamadıysanız bize bildirin. Konuyla ilgili videolu anlatımlarda çekeceğiz. Daha iyi anlamanız için video en kısa sürede buradan paylaşılacaktır. 2023 yazıp SMS atarken mesaj olarak da HES yaztıkdan sonra boşluk bırakıp T.C. Kimlik numaranızı, tekrar boşluk bırakıp seri no yazan son 4 rakamı ve bu alacağınız kodun kaç gün geçerli olmasını istiyorsanız o kadar gün sayısını yazmanız gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün uzun yıllardır yürüttüğü Mernis uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır.
Mernis projesinin sonucu olan kimlik numarası verilmesi sürecinde ülke nüfus kütüklerinde yer alan ölmüş olanlar da dahil olmak kaydıyla 1999 yılı sonu itibarıyla 122.145.860 kişi kaydının veri olarak sisteme girilmesi tamamlanmıştır.
22 Ekim 2000’de her Türkiye vatandaşına tek bir Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verilerek uygulamaya alınmıştır.
Uygulamanın amaçları:
T.C. Kimlik No, on bir (11) haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye özgü bir sayıdır.
Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunmaktadır; ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı vermektedir. Bu algoritmayı kullanan oluşturucularla yaklaşık 900 milyon kadar geçerli TC kimlik numarası üretilebilmektedir.
Ayrıca; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı 10. rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı 11. rakamı vermektedir.