Ekşi Sözlüğe Nasıl Girilir? (Erişim Engeli Kaldıran VPN)

Ekşi Sözlüğe Nasıl Girilir? (Erişim Engeli Kaldıran VPN)

Ekşi Sözlüğe erişim engeli getirildikten sonra kullanıcılar VPN aracılığıyla platforma tekrar bağlanmak istiyorlar. Özellikle geçtiğimiz yıllarda sosyal medya platformlarına yapılan kısıtlamaları VPN programlarıyla aşıldığı gündemlerdeydi, şimdi de erişim engeli yüzünden Ekşi Sözlük platformuna girmek için VPN programın işe yarayıp yaramayacağı merak ediliyor? Günümüzde kullanılan VPN programları bu tür bir erişim engelini kaldırmaya yeterli mi? tüm bu merak edilen sorularınızı cevaplıyoruz.

Ekşi Sözlüğe Nasıl Girilir?, Erişim Engeli Kaldıran VPN var mı?

Ekşi Sözlüğe getirilen erişim engeli sonrasında kullanıcılar platforma tekrar bağlanabilmek adına VPN programları indirerek giriş yapmayı deniyorlar. Lakin günümüzdeki bir çok VPN programı erişim engeli getirilen uygulamaları veya siteleri açamayabiliyor. Bunun için özel olarak geliştirilen bir kaç adet VPN programı ve uygulaması bulunmaktadır. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz uygulamaların başında “VPN Super” isimli bir uygulama geliyor. Basit bir kaç adet reklamın ardından kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Ekşi Sözlüğe Nasıl Girilir? (Erişim Engeli Kaldıran VPN)
Ekşi Sözlüğe Nasıl Girilir? (Erişim Engeli Kaldıran VPN)

VPN aracılılığıyla platforma giriş yapmak mümkün. Lakin bu durumun da yasak olduğunu bilmeniz gerekiyor. Esas amacımız sizlerin bize çok fazla sorumaya başladığı “Ekşi Sözlüğe Nasıl Girilir?, Erişim Engeli Kaldıran VPN var mı?” sorusunu cevaplamaktı. Olabildiğince basit ve anlaşılır bir şekilde cevaplamaya çalıştık. Konuyla ilgili merak ettiğiniz veya sormak istediğiniz sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz. Ekşi Sözlük hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Ekşi Sözlük Yasal Sorunları (Tarihçe)

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün, sitedeki ‘esrar’ başlığı altındaki yazıların, gençlere uyuşturucuyu özendirdiği gerekçesiyle şikayette bulunması üzerine, İstanbul Üçüncü Sulh Ceza Mahkemesi, Ekşi Sözlük’e erişimin süresiz engellenmesine karar vermiştir.

Aylarca siteye Türk Telekom’un DNS engellemesi yüzünden doğrudan bağlantı yapılamamıştır. Engelleme Haziran 2006’da Ekşi Sözlük’ün avukatları tarafından yapılan başvuru sonucunda kaldırılmıştır.

17 Nisan 2007 günü sitede, Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar’a hakaret edildiği iddiası ile Eyüpsultan 3. Asliye Hukuk Mahkemesi sitenin yayınının durdurulmasına karar verilmiştir. Daha sonra söz konusu yasak kaldırılmıştır. Şu anda Ekşi Sözlük içerisinde hem “Adnan Oktar” başlığına hem “Adnan Hoca” başlığına üyeler tarafından yazı yazılabilmektedir.

Şubat 2008’de Türkiye’deki internet sansürlerini protesto etmek amacı ile sözlük logosunun üstüne siyah bir bant eklenmiştir.

Site hakkında son yaptırım 29 Eylül 2008’de uygulanmaya başlanmış; Türkiye’deki internet kullanıcılarının siteye erişimi mahkeme kararıyla engellenmesine yönelik bu uygulama yalnızca üç saat sürmüştür.

1 Şubat 2010 tarihinde Fatih Altaylı Ekşi Sözlük hakkında “Ekşimiş Ruhların Buluşma Yeri” başlıklı bir yazı yazdı. Bunun üzerine Ekşi Sözlük yazarlarına hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan Fatih Altaylı gazetedeki köşesinden bir tekzip yayınlamak zorunda kaldı. Buna karşılık olarak Fatih Altaylı Ekşi Sözlük’teki hakaret ve iftira içerikli yorumlarla ilgili Beyoğlu 4. Sulh Ceza Mahkemesinde açtığı dava sonucunda kendisi hakkında yazılan 97 yorumu mahkeme kararıyla yayından kaldırdı.

21 Nisan 2011’de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), sözlüğün sunucusuna gönderdiği elektronik postada, sunucudan, yer sağlayıcılık hizmetine son verilmesi istenmiştir. TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen yaptığı açıklamada sözlüğün, yasaklanacaklar listesine yanlışlıkla eklendiğini belirtmiştir.

21 Haziran 2011 tarihinde 35 Ekşi Sözlük yazarı, “manevi değerlere hakaret” ettikleri gerekçesiyle polis tarafından ifadeleri alınmıştır. Sözlük yönetiminin, yazarların kimlik bilgilerini paylaşması yazarların tepkisine neden olmuş, bazıları sözlükten ayrılarak binlerce yazısını silmiştir. Bir günlük siteye girmeme boykotu yapılmıştır.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yusuf Devran, Ekşi Sözlük’te kendisi hakkında hakaret içerikli mesajlar bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, 2 Ekşi Sözlük yazarı İstanbul 25’inci Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanmış, mahkeme 3 yıl içinde bir daha suç işlenmemesi şartı ile kovuşturmayı tecil etmiştir.

Avukat Sabire Meltem Banko, iddialara göre uyurken açık bıraktığı Periscope yayınında çıkan sesler nedeniyle sözlükte gündem olmuş, hakkında yazılanları ayrım gözetmeksizin mahkeme kararlarıyla sildirmesi ile sözlük gündeminden ayrıca düşmemiş ve Streisand etkisi yaratmıştır. 8 Şubat 2023 tarihinde bant genişliğiyle alakalı kısa süreli bir kısıtlama yaşamıştır. Twitter ekşi destek hesabından yaşanan sorunun tamamen yoğunlukla alakalı olduğunu duyurulmuştur. Yaklaşık 2 saat sonra yapılan bir duyuru ile tekrar aktif hale gelmiştir.

82
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.