Kertenkele Öldürmek Neden Sevap? Yanlış Bilinen Gerçekler!

Kertenkele öldürmek neden sevap? insanların hadis-i şerifi okuduklarında en çok merak ettikleri ve gerçekliğini sorguladıkları bir durumdur. Çoğu insan böyle bir hadis olacağına ihtimal vermediği için durumun yalan olduğunu söylüyor ve bir çok kişide hadisin olduğunu bildiği için durumun gerçek olduğunu söylemektedir. Aslında bu durum yanlış bilinen bir gerçektir.

Bazen peygamberin sözünü okurken o dönemin şartları, kelime anlamları ve daha bir çok farklı unsuru da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Kertenkele öldürmenin sevap olduğu ile ilgili hadis gerçektir, lakin orada kertenkele olarak adlandırılan canlı bir hayvan değil, insandır.

Arap kavmi ile Romalılar arasında geçen savaşlar bilinmektedir, Romalılar’da Celeres isimli ordular kuruluyordu, bu orduların başındaki komutana ise Celer deniliyordu. Kertenkele anlamına gelen bu Celer için söylenen hadis-i şerifte kim ilk vuruşta öldürürse yüz sevap yazılır, ikinci vuruşunda öldürürse daha az sevap kazanır, Üçüncü’de ise daha da az sevap kazanır. Şeklinde çevrilen bir hadis bulunmaktadır. Dilimizde Kertenkele anlamı taşıyan Celer kelimesinin aslında hayvan olan Kertenkeleden değil Roma Celeres ordu komutanları olan Celer için yazıldığını artık biliyorsunuz.

KERTENKELE ÖLDÜRMEK NEDEN SAVAP?

Kertenkele öldürmenin sevap olduğu ile ilgili hadis-i şerif, insanların merak ettiği ve gerçekliğini sorguladığı bir durumdur. Ancak, bu hadis yanlış anlaşılmış ve çevrilmiştir. Aslında, kertenkele kelimesi Arapça’da Celer olarak geçmektedir ve burada bahsedilen Celer, hayvan değil insanlardır.

Kertenkele Öldürmek Neden Sevap? Yanlış Bilinen Gerçekler!
Kertenkele Öldürmek Neden Sevap? Yanlış Bilinen Gerçekler!

Celer kelimesi, Roma döneminde kullanılan Celeres isimli orduların başındaki komutanlara verilen bir isimdir. Arap kavmi ile Romalılar arasında geçen savaşlar sırasında Araplar, Romalıların bu Celeres ordularının komutanlarına karşı zafer kazanmak için savaşmışlardır. Bu savaşlarda, peygamberimiz Hz. Muhammed’in bir hadis-i şerifi rivayet edilmiştir. Ancak, buradaki kertenkele kelimesinin yanlış anlaşılması sonucu hadis-i şerif, kertenkele öldürmenin sevap olduğu şeklinde yayılmıştır.

Gerçekte ise, hadis-i şerifte bahsedilen Celer kelimesi, hayvan değil insanlardır ve savaşta Celer’i öldüren kişiye yüz sevap verileceği ifade edilmiştir. İlk vuruşta öldüren kişiye yüz sevap verilirken, ikinci vuruşta öldüren kişi daha az sevap kazanır. Üçüncü vuruşta ise daha da az sevap kazanır.Bu nedenle, kertenkele öldürmenin sevap olduğu şeklinde yayılan bilginin yanlış olduğu açıklığa kavuşmuştur. Hadislerin doğru anlaşılması için o dönemin şartları, kelime anlamları ve daha birçok farklı unsurun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

21
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.