Ekran Kartı Hafızası Paylaşımlı Nedir? (2023) hakkında sizlere yeni bilgileri anında sunmak adına bu içeriğimizi oluşturduğumuz gibi güncel tutmaya da özen göstereceğiz. Amacımız sizlere her zaman olduğu gibi 2023 yılında da bu tür güncel bilgileri sunmaya devam etmek.
Ekran Kartı Hafızası Paylaşımlı şeklinde bir uyarı görenler ve bunun ne anlama geldiğini anlamayanlar için hazırlanmıştır. Bu özelliğin veya uyarının tam olarak ne işe yaradığına ve neyi kapsadığını öğreneceksiniz. 2023 yılı boyunca oyun severlerin merak ettikleri ekran kartları hakkındaki içerikleri de oluşturmaya devam edeceğiz.
Ekran kartı dediğimiz donanım yapısı günümüzde tahmin edemeyeceğiniz bir öneme sahiptir. Bilgisayar oyunları sektörünün dışında film, dizi ve animasyon yapımı, fotoğraf düzenlenmesi ve 3 boyutlu çizimlerde kullanılır. Ekran kartı hafızası tanımı bu yüzden çok merak ediliyor çünkü birçok insan hafıza demenin donanım dünyasında bellek anlamına geldiğini biliyor. Ekran kartı hafızası ile ilgili derinlemesine bilgilere makalemizde yer verdik.
Öncelikle ekran kartı hafızası demek ekran kartının kullandığı bellekleri temsil eder. Bu bellekler bazen sadece paylaşımlıdır. Bazen ise paylaşımsız olabilir. O zaman paylaşımlı bellek ne demek onu söyleyelim. Paylaşımlı bellek daha çok dahili ekran kartları ile kullanılır ya da paylaşımsız bellek bize yetmediğinde kullanılır. Paylaşımlı bellek dediğimiz şey anakart üzerinde takılı olan ram’dir. Dahili ekran kartı dediğimiz şey ise işlemci içerisinde bulunan grafik kartıdır. Bunlara zaten işlemciden çok APU denir. APU işlemcilerdeki ekran kartları bellek olarak bilgisayarın belleğini kullanır.
Ekran kartı hafızası paylaşımlı olması çok da iyi bir durum değildir. Ekran kartının kendi bellekleri olması her zaman tercih edilmesi gereken bir durumdur çünkü sistem bellekleri özellikle sistem ihtiyaçları için harcanmalıdır. Tabi 16 GB bellek kullanılıyorsa o zaman bir sıkıntı oluşacağını düşünmüyorum ama paylaşımsız belleklerdeki hızlara erişilmediğinden gene yavaş kalacaklardır. Ekran kartı hafızası kısaca bellek olarak adlandırılır.
Ekran kartı hafızası paylaşımlı olmaması daha iyidir. Ekran kartının hele birde 4 GB üstü bir kendine ait belleği var ise o zaman tadından yenmez. İşlemci dediğimiz donanım belleklere ihtiyaç duyar. Ekran kartı da aslında grafik işlemcisidir. Grafik işlemcisinin kendi devre kartı üzerinde kendine ait sistem belleğinden farklı daha hızlı bellekleri vardır. Bu durum harici ekran kartları için geçerlidir. Tabi bu işin genel olarak işleyen versiyonudur. Bazı teknoloji delileri binlerce dolara çok yüksek hızlı ramlar satın alıp sonrasında piyasa bulunan 4000 serisi en hızlı AMD APU işlemcisini satın alarak oyun testleri yaparlar. Bu test sistemleri o kadar deneysel ve pahalıdır ki bazen 5 yıl öncesinde ki harici ekran kartlarından yüksek fps sonuçları verebilirler.