İşlemci nesilleri, işlemcilerin çıkış tarihlerini ve performans farklarını ayırmak için harika bir isimlendirme şeklidir. Profesyonel olmayan kullanıcılar tabi ki bilgisayarında bulunan parçaların isimlerini bilmeyebilirler. Böyle bir durumda insanlar arama yaparak bunu nasıl yapacaklarını soruyor. Bizde bugün işlemci’nin kaçıncı nesi olduğunu nasıl anlarım? Sorusuna sizin içi cevap aradık ve makale haline getirdik. İşlemci nesilleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için makalemize devam edebilirsiniz.
İşlemci kısa adı ile CPU uzun ismi ile merkezi işlem birimidir. Tam anlamı ile doğru olmasa bile çoğunlukla doğru diyebileceğimiz şekilde bilgisayarın beyni olmak ile tanınır. Görevi bilgisayar bileşenlerini ve işletim sistemini beslemektir. Bu besleme gücü hem tek çekirdek performansı hem de çok çekirdek performansı ile tanımlanır.
Bu günümüzde değişmeye başlasa bile genelde tek çekirdek performansı tek bir uygulama veya oyun için önemliyken çok çekirdek performansı arka arkaya açık olan bütün uygulamalar için önemlidir ama günümüzden çoğu oyun ve uygulama tek çekirdek dışında ne kadar çok çekirdeği kullanıyor ise o kadar çok çekirdek performansı kullanıyor ve durum verimliliği arttırıyor.
İşlemciniz’in kaçıncı nesil olduğunu öğrenmek için yapmanız gereken tek ve oldukça basit bir işlem vardır. İlk olarak Dosya Gezginini açınız. Sol tarafta bulunan “Bu Bilgisayar” isim yazıya sol tıklayarak özellikler isimli kutucuğa basıyoruz. Devamında açılan ekranda sistem başlığı adı altında işlemci kısmının yanında sadece nesli değil tam ismine kadar yazar. İşlemci nesilleri bu sayede öğrenilebilir.
İşlemci nesilleri genelde 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, vb… Diyerek devam eder. Anlık olarak bilgisayarlarımızda kullanılan işlemcileri üreten iki tane üretici marka vardır. Bunlardan birisi Amd diğeri ise İntel’dir.
Amd Ryzen işlemciler piyasaya 2016 gibi çıkmıştır. Amd Fx serisinden sora yaptığı yeni mimarili işlemcilere yeni bir isim verdi ve bu yüzden nesi isimlendirmesini en başa sardı. Bu sebepten dolayı daha 5. Seri Ryzen işlemciler yeni piyasaya sürülecektir. Amd de işlemci nesilleri alttaki gibidir.
Örnek: Mesela Amd Ryzen 7 2700X işlemci 2. Nesil bir Ryzen işlemcidir. Bu binlik sayı basamağı ile anlaşılıyor.
İntel firması Amd tarafından üretilen Ryzen 5. Nesil işlemcilere kadar çok çekirdek performansında yenilse bile tek çekirdek performansında daha hızlı işlemciler üreterek piyasayı kontrol ediyordu. Bu durum yavaş yavaş değişse bile tanınırlığı Amd firmasından daha fazladır.
İntel işlemcilerin nesil miktarı anlık olarak daha fazladır ama Amd firmasında olduğu gibi kafanızı karıştıracak bir durum olmaz. İntel işlemcilerini aynı anda aynı nesil isminde hem masaüstüne hem de notebook cihazlara işlemci çıkarır. İntel de işlemci nesilleri böyledir.
Örnek: Mesela İntel i5 10600K işlemci 10. Nesil bir İntel işlemcidir. Bu binlik sayı basamağı ile anlaşılıyor.
Hem Amd hem de İntel yeni bir nesil işlemciyi piyasaya sürerken nesil içerisinde de fiyatlandırma ve performans olarak ayırır. Bu ayırma yöntemi ikisinde de aynıdır.
Amd Ryzen 3 = İntel İ3
Amd Ryzen 5 = İntel İ5
Amd Ryzen 7 = İntel İ7
Amd Ryzen 9 = İntel İ9
Örnek olarak Ryzen 5 5600X rakibi olarak İntel İ5 10600K görülür. İkisi de 6 çekirdek 12 iş parçacığına sahip hız aşırtmaya izin verilen işlemcilerdir. Markalar işlemcilerini fiyatlandırırken hem tek hem de çok çekirdekte verdikleri performansı ve rakibi’nin kendisininkine denk gelen işlemcisi’nin fiyatını düşünerek fiyatlandırır.
Tek çekirdek ve çok çekirdek işlemci performansları ise markadan markaya değil işlemciden işlemciye farklılık gösterir. Mesela Amd tarafınca üretilen bir işlemci dengi İntel işlemciden genel olarak %8 daha hızlı ise ve sadece %6 daha pahalı ise o zaman daha mantıklı bir seçenektir gibi bir fiyatlandırma da düşünebilirsiniz. İşlemci nesilleri ise sadece işlemcileri fiyatlandırmada tepeden aşağıya hareket eden başka bir olgudur.