Sanal Gerçeklik Kiti Oculus Rift, Oculus Rift Nasıl Ortaya Çıktı, Oculus Rift Teknik Özellikleri Nelerdir , Oculus Rift Kitinin Kullanımı, Oculus Rift’ten Sonra Sanal Gerçekliğin Geleceği, Oculus Rift’in Gerçek Hayattaki Yeri
Çağımızda bilgisayar oyunları teknoloji ile birlikte gelişmiş oyun severlerde gerçeklik duygusu yaratmak için grafikler ve görseller gerçekleri ile bir bir aynı hale getirilmiştir. Sanal gerçeklik adı verilen bu durum çeşitli firmalar tarafından yıllardır geliştirilen oyunların içine yavaş yavaş yerleştirilmiştir. Oyun severlerin daha gerçekçi oyunlar oynamaları, daha keyifli zamanlar geçirip oyunun içinde olduklarını hissetmeleri için geliştirilen teknolojiler birbirleri ile yarışıyor olsa da tam anlamıyla sanal gerçeklik duygusunu yaşatamamışlardır. Oyun sektöründeki bu eksikliği gören henüz 18 yaşında olan donanım konusunda çok zeki olan Palmer Lucky’ nin sahibi olduğu Oculus VR şirketi tarafından 2010 yılında planlanması yapılıp geliştirilmeye başlanmıştır. Oculus Rift için gerekli maliyetin karşılanması ve ar-ge çalışmalarına destek olması amacıyla Kickstarter da destek kampanyası başlatılmış ve Facebook tarafından da desteklenmiştir.
Oculus Rift, giyilebilir bir teknoloji olan ve 7 ‘’ monitör ve gözlükten oluşan, gözlük üzerinde hareket sensörlerinin yar aldığı sanal gerçeklik sağlayan bir oyun kitidir. Oyun için geliştirilen bu kit ile kafanıza giydiğiniz ekranda oyun ile ilgili tüm grafikleri, görselleri ve efektleri dış dünyadan bağımsız bir şekilde görüyor ve kendinizi oyunun içinde hissediyorsunuz. Benzer sanal gerçeklik kitlerinden farkı ise hareket sensörleri ile olduğunuz yerde geri döndüğünüzde kafanızdaki ekranda arkanızı görüyorsunuz.Kafanızı sağa çevirdiğinizde oyun içinde sağ tarafınızı kafanızı sola çevirdiğinizde oyun içinde sol tarafınızı görüyorsunuz. Oyun içerisinde hareket ettiğinizde gözlerinizin görme oranına göre gerçek hayattaki oranlar ile görmenizi sağlayarak hayattaki görüş açılarını ve görme özelliklerini birebir oyunun içinde görmenizi sağlayarak 3 boyutlu, 4 boyutlu simülasyonlardan daha fazla gerçeklik sağlıyor. Oculus Rift için geliştirilen 7 ‘’ lcd monitör ve tüm ekipman sadece 370 gremlık bir ağırlığa sahip olduğundan ve kafa yapınıza uyumlu kafa çerçevesi bulunduğundan oyun esnasında hiç bir rahatsızlık vermemektedir. Ayrıca Oculus Rift in soft halinde kulaklık ve hoparlör olmadığından oyun severler istedikleri takdirde hoparlör ve kulaklık kullanabiliyorlar. Oculus Rift; kurulumu çok basit olup, driver veya her hangi tanıtıcı bir cdsi olmadan kurulan, dvi, hdmı girişleri ile usb ile bilgisayar bağlantısı sağlayarak kurulumu yapabiliyorsunuz. Oyun kurulumu ve oyun konsolu tanıtımlarının karmaşık yapısına göre çok daha kolay olan kurulumu ile oyun severler tarafından çok tutulmuştur.
Oculus Rift, oyunlar ile uyumlu bir şekilde senkronize olmanızı sağlayan, wimdows, Linux, Mac Os işletim sistemlerine uyumlu olarak geliştirilmiş olan ve gönüllü yazılım geliştiricileri tarafından geliştirilmesi için internet ortamında bulunan açık kaynak kodlu SDK yazılımına sahiptir. 2012 yılında kullanıcıları ile buluştuğunda özellikle çözünürlük konusunda bazı şikayetlere maruz kaldığı için geliştirilen ve geliştirilmesinin ardından kullanıcılara 1080p çözünürlük sunduğu için çok beğenilen bir yazılıma sahip olmuştur. Yazılım dışında ekran olarak kullanılan ve sağ, sol gözleriniz için ayrı görme uzaklıklarına yerleştirilmiş ve göz odağınızı sağlayarak daha rahat görme imkanı sağlanan 7 ‘’ lik 24 bıt renk derinliği özelliği bulunan Oled lcd ekran bulunmaktadır. Bu lcd ekranlar 1080p full hd özelliğe sahip çözünürlüğü normal bir bilgisayar ekranının verdiği çözünürlük ile aynıdır. Oculus Rift Oled lcd ekranları insan görüşünü birebir sağlamak için 3 boyutlu stereoskopik teknolojiye sahip ekranlar kullanılmıştır. Stereoskopik teknoloji ile oyun oynayan kişi sağ tarafa döndüğünde Oculus Rift ekranı sağ tarafı daha fazla, sol tara döndüğünde ise sol tarafı daha fazla göstererek oyun içinde gerçek hayatta olduğu gibi birebir görme özelliği sağlamaktadır. Ayrıca görme sorunu olup gözlük kullanan oyunseverleri de düşünmüş, gözlük olarak Oculus Rifti kullandıkları ve gözlük kullanamakdıkları için 3 farklı lens örneği hizmeti sunmuş ve oyun severlerin gözlük kullanmadan oyun oynama keyfi yaşamalarını sağlamıştır.
Oculus Rift; tasarım aşamasında Kickstarter üzerinden kendisine 300 dolar ve üzerinde bağış yapan bağışçılarına bir adet Oculus Rift Devoloper göndermiştir. Bu kitler ile birlikte geliştirici kitler olarak piyasaya sürülmüş ve yazılım, teknoloji firmalarınca satın alınan kitlerini satın alan ve kullanan oyun severler tarafından çok beğenilmiştir. Oyun severler tarafından oyun konsolu ile birlikte kullanılan Oculus Rift, bu güne kadar kullanılan sanal gerçeklik kitlerinden daha gerçekçi bir oyun keyfi sunmuş ve oyun sitelerinde, forumlarında kısa sürede deneme videoları yayılmıştır.
Oculus VR riması tarafından geliştirilen ve üretilen Oculus Rift,Daha geliştime aşamasında maddi destek sağlamak amacıyla Kicstardan bağış toplamış ve bu bağış kampanyası sırasında Facebook Firması tarafın satın alınmıştır. Satın alma işleminden sonra yatırım yapılmış ve Oculus Rift kiti bir kaç farkı şekilde geliştirilmiştir. Geliştirilen kitlerden en gelişmişi firma tarafından geliştirici teknoloji firmaları tarafından satın alınmış ve farklı özellikler eklenmesi için yazılım ve donanımsal geliştirmelere tabi tutulmuş, hareketli Oculus Rift modeli tasarlanmış ve geliştirilmiştir. 2016 yılında kullanıcılarının beğenisine sunulacak olan olan oyun kiti, oyun severler tarafından kabul görmesi durumunda yeni model olarak tasarımı yapılmış olan ve Virtuix Omni oyun severlere sunulacaktır. Virtuix Omni; sanal bir koşu bandı üzerinde oyun keyfi yaşatan sanal oyun kiti ile senkronize bir şekilde oyun keyfi yaşatacak yeni bir oyun kitidir. Sanal bir koşu bandı üzerinde, Oculus Rift ile birlikte kullanılacak olan sanal gerçeklik kiti; oyun içerisinde hem koşacak, hem eğilip, zıplayacak hem de oyun içinde gerçek bir görüş alanı sağlayarak oyunu birebir yaşamanızı sağlayarak farklı bir oyun zevki yaşatacaktır.
Oculus Rift’in Gerçek Hayattaki Yeri
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde fanatik oyun severler tarafından heyecanla beklenilen Oculus Rift için girişimciler de boş durmayıp Oculus Rifti kullanarak oyun keyfi yaşabileceğiniz oyun mekanları açmışlardır. Bir çok işletim sistemini ve bilgisayar oyununu desteklediği için oyun salonlarının bir bölümü özel oyun alanlarına çevrilmiştir. Oculus rift şimdilik sadece oyun severler için geliştirilmiş olsa da her yaştan insanın kullanabileceği bir oyun kiti olarak farklı sektörlerde de kullanılacaktır. Özellikle sağlık sektöründe rehabilitasyon alanlarında kullanılması da planlanan Oculus Rift, kemik erimesi, felç, romatizmal hastalıkları bulunan hastalar için gerçekçi animasyon filmleri hazırlanıp kendilerini korumaları için hareket etmelerini sağlayacak bir rehabilitasyon aracı olarak da kullanılacaktır. Sağlık sektörü dışında motivasyon bozukluğu çekenler içinde kullanılacak olan Oculus Rift bir çok sektörde kullanılabilecek bir oyun kiti olarak hayatımıza yakın zamanda yerleşecektir.