Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı?

Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı? sorusunun cevabını merak edenler için tüm bilgileri bir arada bulabileceğiniz bu içeriği hazırladık. Hem sorunuzun en net cevabını bu sayede alabileceksiniz, hem de soruyla ilgili başka merak ettiğiniz sorularınızın da cevabını öğreneceksiniz. Türkiye de popüler olan ve cevabı haber sitelerince bir türlü açıklanamayan soruları cevaplamaya devam ediyoruz.

Sadabat Paktı; Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında, 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran’da Sadabat Sarayı’nda imzalanan dörtlü saldırmazlık paktı.

Amacımız Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı? gibi merak ettiğiniz sorularınıza en açık şekilde cevap sunabilmek. Aynı zamanda sorduğunuz sorularınızdan doğacak farklı sorularınızı da cevaplayarak konuyla ilgili en detaylı ve en geniş bilgileri sunma amacındayız. Eğer aşağı da merak ettiğiniz sorunuza cevap bulamadıysanız yorum olarak da yazabilirsiniz. Böylelikle sorularınıza anında en doğru cevabı bulabilirsiniz.

Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı?

Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı? için verilen cevaplar yerli ve yabancı haber sitelerinin sunduğu esas bilgileri içermektedir. Tabi ki herhangi bir yasa dışı durum söz konusu olmadan içerikler hazırlanmaktadır. Aynı zamanda güncel olarak cevapları yenilemeye de devam edeceğiz. Yani bugün merak ettiğiniz Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı? sorusu ilerleyen günler de farklı sebeplerden dolayı tekrar sorulabilir. Fakat ilerleyen zamanlarda bu soru sorulduğunda biz cevabını bugün verdiğimiz için doğruyu yansıtmama ihtimali olacaktır. Bu durumu göz önünde bulundurarak bu tür sorularınızın cevaplarını her gün güncelleme kararı aldık. Böylelikle Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı? sorusuna en doğru cevabı şuanda almış bulunuyorsunuz.

Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı?
Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı?
  1. Sınır sorunlarının kalıcı şekilde çözülmesi: Pakta üye devletlerin tümünün İran’la sınır sorunu bulunmaktaydı. Ayrıca bu sınır sorunları nedeniyle özellikle Türkiye-Irak-İran üçgeninde Kürt aşiretleri sınır tanımayan isyanlar yapmaktaydı. Bu, paktın imzalanmasının en önemli nedenidir.
  2. Ülkelerin bağımsızlıklarını vurgulama istekleri: Sömürge ve yarı sömürge dönemlerinden kısa süre önce kurtulabilen bu devletlerin bağımsızlıklarının vurgulanması son derece önemliydi. İlk defa bu amaçla, 2 Ekim 1935’te Cenevre’de Türkiye, İran ve Irak arasında üçlü bir antlaşma parafe edildi. Buna daha sonraları Afganistan da katıldı. Daha sonra Irak-İran sınır antlaşmazlığının çözümlenmesi (Şatt’ül-Arab uyuşmazlığı), Türkiye ile İran arasında dostluk çerçevesi içinde sınır sorunu dâhil her alanı düzenleyen antlaşmaların akdi; 8 Temmuz 1937 tarihli Sadabad Paktı’nın imzalanmasına imkân vermiştir.

Taraflar; antlaşmada genel olarak birbirlerinin iç işlerine karışmayacaklarını, ortak çıkarlarını ilgilendiren hususlarda birbirlerine danışacaklarını, birbirlerine karşı saldırıda bulunmayacaklarını ve sınırlarının korunmasına saygı göstereceklerini taahhüt etmişlerdir. Ancak paktın temel nedeni olan Kürt aşiretleri sorunu, 7. maddenin şu ifadelerinde saklıdır: Bağıtlı taraflardan her biri, kendi sınırları içinde diğer bağıtlı tarafların kurumlarını yıkmak, düzen ve güvenliğini sarsmak veya politik rejimini bozmak amacıyla silahlı çeteler, birlikler veya örgütlerin kurulmasını ve eyleme geçmelerini engellemeyi yükümlenir. II. Dünya Savaşı ortamında antlaşmanın diğer maddeleri işlevsiz kalmış, fakat 7. madde anlaşmanın devamını sağlamıştır. Sadabat Paktı; 1979’da İran’daki İslamî rejim, paktı feshettiğini imâ edene kadar hukukî varlığını sürdürmüştür.

Suriye Neden Sadabat Paktına Katılmadı? sorusunu cevapladık, eğer sorunun yeni cevabı bulunursa onu da buradan sizlerle paylaşacağız.

179
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.