Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek? (TDK)

Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek? (TDK)

Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek? sorusunun cevabını çok detaylı bir şekilde sizlere anlatıyoruz. TDK ve genel anlamını tüm ayrıntılarıyla birlikte öğreneceksiniz. Son zamanlarda bir çok oyunda ve yarışma programlarında karşılaşılan Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek? sorusunun cevabı merak ediliyor. Türkçeyi anadilimiz olarak konuşmamıza rağmen bir çok Atasözünün tam olarak doğru anlamını bilemiyoruz. Anlamını bilmediğimiz veya yanlış bildiğimiz Teşbihte Hata Olmaz sözü de bunlardan bir tanesi.

Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek?

Bizlere sıkça sorulan “Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek?” Atasözünün cevabını açıklayacağız. Aynı zamanda daha iyi anlamanız ve kafanızda soru işaretleri olmaması için detaylıca anlatacağız. Eğer aklınıza bir soru takılırsa yorum olarak bildirebilirsiniz.

Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek?
Teşbihte Hata Olmaz Ne Demek?

Teşbihte Hata Olmaz; bir şeyi anlatırken benzetmelerin kullanılması yanlış değildir. Anlatılmak istenilen şeyin kaba bir tabirle benzetilmesi onun yanlış olduğunu göstermez.

Teşbih Nedir?

Teşbih, “benzetmek” manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbih, Tanrı’nın şeklen insana benzetilmesi manasına gelmektedir.

Teşbih Nedir?
Teşbih Nedir?

Bir teşbihte dört öğe bulunur:

  1. Benzetilen (müşebbehün-bin): Kendisine benzetilen, birbirine benzetilen nesne ya da kavramlardan nitelikçe daha güçlü, daha üstün olan
  2. Benzeyen (müşebbeh): Birbirine benzetilen nesne ya da kavramlardan nitelikçe daha güçsüz, zayıf olan.
  3. Benzetme yönü (vech-i şebeh): Birbirlerine benzetilen nesne ve kavramlar arasındaki ortak nitelik.
  4. Benzetme ilgeci (edat-ı teşbih): Nesne ve kavramlar arasında benzetme ilgisi kuran ilgeç ya da ilgeç işlevi gören sözcük.

Örneğin “yol yılan gibi kıvrılıyor” dendiğinde, “yol” benzeyen, “yılan” kendisine benzetilen, “kıvrılıyor” benzetme yönü, “gibi” ise benzetme edatıdır.

Teşbih, bu öğelerden bir ya da birkaçının kullanılıp kullanılmamasına göre dörde ayrılır:

  1. Ayrıntılı benzetme: dört öğenin de bulunduğu teşbih. Örneğin, “Ahmet aslan gibi güçlüdür”.
  2. Kısaltılmış benzetme: benzetme yönü bulunmayan teşbih. Örneğin, “Ahmet aslan gibidir” (burada “güçlülük” vurgulanmamıştır).
  3. Pekiştirilmiş benzetme: benzetme ilgeci bulunmayan teşbih. Örneğin, “Ahmet kuvvetli aslandır” (bu teşbihte “gibi” ilgeci kullanılmamış).
  4. Yalın benzetme: benzetme yönü ve benzetme ilgeci bulunmayan teşbih. Örneğin, “Aslan Ahmet”.

TDK: Teşbihte Hata Olmaz

TDK: Teşbihte Hata Olmaz

Yeri geldiği zaman çirkin, kaba bir benzetme ile anlatıma daha etkili bir hava verilmesi saygısızca bir davranış değildir, kimse bundan alınmamalıdır.

Aksoy, Ömer Asım (1995). Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 2 Deyimler Sözlüğü. İstanbul: İnkılâp Kitabevi

86
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.