Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Nerede? Merak edilen sorulardan biri olduğunu tahmin etmek aslında hiç de zor değil. İnsanlık uzaya çıktıktan beri uzay çağı gelişmeye devam ediyor.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde farklı uydu ve gezegenlerde kolonileşmeye başlayacak olan insan türü teknoloji’nin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Nerede? Sorusunu size cevaplayayım.
ISS gezegen yörüngesinde dönen içinde insan astronotların yaşadığı, bilimsel deneylerin yapıldığı, uzay yürüyüşleri ve özel tamir ve bazı araçlara yakıt aktarımı gibi işlemler gerçekleştiren hareketi gezegenin yörüngesine sabitlenmiş bir çeşit büyük uzay aracıdır.
ISS inşaatı için bütçe ayırmış ülkelerin astronotlarını barındırır. 3 Ay da bir 3 astronot değiştiren ve anlık olarak 6 kişi barındıran uzay istasyonu aynı zamanda bir futbol sahası büyüklüğündedir. Bundan dolayı gece ay ve venüs’ten sonra gökyüzündeki en parlak 3. cisimdir.
Teknik olarak Uzay İstasyonu halen yapılmaya devam ediyor çünkü yapımı öyle tamamlanan bir şey değil. İlk başta birkaç kapsül olan istasyon 2000 Aralık ayından bu yana inanılmaz boyutlara ulaştı.
Konusuna gelirsek ise bu soruyu kısaca cevaplarsak yörüngede demek zorunda kalırım ama bu net cevap değil. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) anlık bir şekilde dünyanın yörüngesinde kalmak için saatte 27.500 km hızla hareket ediyor. Bu sayede yörüngede kalıyor.
Bahsettiğim bu yörünge değişken 90 dk içerisinde dünyayı bir kere turlayabiliyor. Bu atılan her turda paralel ve meridyen değiştiriyor. Bundan kaynaklı olarak Uluslararası Uzay İstasyonunu düşündüğünüz her farklı saat diliminde dünyanın farklı bir bölgesi’nin üstünde bulunuyor.
Anlık takip edebilmek için mobil marketlerde where is ISS diye aratıp anlık olarak nerede olduğunu gösteren uygulamalar bulabilirsiniz.
Çok güzel bir soru aslında cevabı isminde saklı “Uluslararası Uzay İstasyonu” ama tabi ki bu bütün ülkeler demek değil ISS’i inşaa etmek için 17 ülke yatırım yaptı. O yüzden yapılan bilimsel çalışmalardan sadece bu 17 ülke ilk olarak bilgi alıyor ve sadece başta Amerika, Rusya, Çin ve Kanada olmak üzere bu 17 ülke astronot gönderebiliyor.